От момента в който се роди новият член на семейството ни, от нас родителите се очаква, по един магически начин и разчитайки само на инстинктите си, да сме подготвени да бъдем функционални и успешни родители. Действителността често е различна от очакваното.

    Да бъдеш родител е повече от роля в нашето ежедневие. Да бъдеш родител е изкуство, което изисква търпение, постоянство и готовност да се променяме. Ето няколко прости съвета за да не допускате едни от най-честите родителски грешки.

  1. Не унижавайте детето! – Избягвайте заключения от сорта: “Не можа ли да измислиш нещо до-добро? Ти въобще имаш ли глава на раменете си?
  2. Не заплашвайте детето! – Ако още веднъж направиш това, ще …”, “Да не си посмял, защото …”
  3. Не изтръгвайте обещания! – Често се случва детето да е направило някаква беля. Обикновено майката казва: “Нищо, само че ми обещай повече да не се повтаря”. И детето разбира се обещава. Но след ½ час пак прави белята. И майката казва сърдито: “Нали ми обеща?” Обещанието нищо не значи за малкото дете. Обещанието, заплахата, това са абстрактни понятия, които ще се ползват в бъдеще.
  4. Свръх опеката е вредна! – Тя прави детето по-малко в собствените му очи. Прекалената опека го кара да мисли че то нищо не може да прави само.
  5. Не искайте моментални действия! – Най-добре е да го предупредите, например: “След 10 минути ще вечеряме”, така то ще знае че има малко време да си “приключи” нещата.
  6. Свръх толерирането е вредно! – Детето веднага чувства когато родителите му са “мека Мария” и не могат да кажат “не”. Това им дава увереност че абсолютно всичко им е позволено. Да, всичко им е позволено, но само в семейството, а в обществото – детето чака горчиво разочарование. Ако угаждате непрекъснато на детето си, то по-трудно ще се приспособи в живота.
  7. Бъдете последователни! – Няма как да изисквате еднакво поведение от детето в следния случай: да кажем в събота сте в добро настроение и му позволявате всичко, а в понеделник – отново го стягате, било то да се приготви бързо да градина или нещо друго. Не може за едно и също нещо веднъж да свети зелен светофар, а друг път червен. Така обърквате детето. За децата трябва последователност, за да знаят какво са длъжни да правят.
  8. Не изисквайте нещо, което не съответства на възрастта на детето! – Не може да очаквате 2 годишно дете да слуша като 5 годишно. Вие изисквате зрелост в поведението му, на която още не е способно.
  9. Не говорете излишно много! – Детето просто ще спре да ви слуша още по средата на дългите ви обяснения.
  10. Не лишавайте детето от детство! – Представете си че сте строг учител и сте възпитали образцово дете: тихо, съвестно, уважава възрастните и винаги прави това, което се изисква от него, никога не лъже. Май говорим за “млад” възрастен. Възпитавайте детето, но не забравяйте че то е дете.

 Родители запомнете, че щом веднъж самочувствието на едно дете започне да расте, ще забележите, че и постиженията му порастват, обичайте децата си и се уверете, че те знаят това!

Добави коментар

*